Hva er det som utgjør en sommer-hit og hvilke kandidater kan bli sommeren 2017 sin kjenningsmelodi?

Hva er det som utgjør en sommer-hit og hvilke kandidater kan bli sommeren 2017 sin kjenningsmelodi?

Hva er det som utgjør en sommer-hit og hvilke kandidater kan bli sommeren 2017 sin kjenningsmelodi?

Hvert år kniver veldig mange artister om å lage årets sommerhit. De forsøker å skrive seg inn i alles minner, med en kjenningsmelodi som blir betegnede for en epoke, og de ønsker å være med på å gi oss gode sommerminner.

Det som kjennetegner en sommerhit er selvfølgelig at den er behagelig å lytte til, og at den har en melodi som setter seg fast i hodet, på en måte som gjør at du kan nynne hele melodien, og ikke blir kvitt den for resten av dagen.

En slik sommerhit kan gå i mange forskjellige musikalske sjanger-retninger, men den skal helst svinge litt, og samtidig ha en realtivt enkel tekst, som mer inviterer til å la tankene sveve litt fritt, heller enn å invitere til en dypere ettertanke. Lett og lekent skal det være.

Den som kanskje satser hardest på sommerhiter i år er definitivt Justin Bieber, som har lurt seg inn på hele tre plasser, en gang sammen med David Guetta, med sangen U2 , en gang sammen med Luis Fonsi og Daddy Yankee, med Despacito, og enda en siste gang med låta I’m The One, sammen med DJ Khaled, og en rekke andre artister, som den kjente rapperen Lill Wayne.

Andre som prøver seg innenfor den samme tropen, og skamløst sikter etter sommerhit-tittelen, er Miley Cyrus, med Malibu, Vidar Villa med One Night Stand, så vel som norske Plumbo, med Bade Naken.

Et tilbakeblikk på klassiske sommerhits

Om vi ser tilbake på klassiske sommerhits, så kommer nok mange der ute til å begynne å nynne litt, samtidig som de får et smil om munnen. -God musikk, knyttet til gode minner om gamle synder?

En av de virkelige gode sommerhitene som faller i minne er Bryan Adams sin Summer of ’69, som faktisk er en veldig stødig låt, fri for mye av de mest kitschy elementene som vanligvis smøres ganske tykt på når en sommerhit lages. California Dreaming av Mamas & the Papas er også en slik godlåt.

Om noen lurer på hva som menes med mer kitschy sommerhits, så kan vi jo nevne Gylne Tider med Sommartidar, eller Los del Rio sin Macarena. Det er relativt gode sanger, og de fleste vil sikkert ha dem lagret ett eller annet sted innenfor hjernebarken. Dette er sanger som er ganske gøyale, og de svinger, men samtidig er de også litt pinlige. Ikke alle vil vedkjenne seg dem.

Annen god sommermusikk av det norske slaget finner vi for eksempel fra DeLillos, med godlåter som Neste Sommer, eller Jokke & Valentinerne, med hits som Sola skinner, eller fra Postgirobygget, som faktisk spesialiserte seg på å lage hele sommer-hit-CD-er. En Solskinnsdag eller Idyll er lette og lytte til, eller å slappe av til. Jokke egner seg fint for utepils i sola, mens tærne dupper i vannkanten.

mm_blog_admin